Avl

Elektroniske GS-merker og innsending med melkebil

25. september åpnet vi for muligheten til å bestille elektroniske GS-merker i samarbeid med MSD Animal Health (OS ID). Vi åpnet samtidig for innsending av GS-prøver med melkebil, i samarbeid med Tine og Q-meieriene. Her er noen spørsmål og svar om disse temaene.

Eva Husaas
Hanna Retzius Storlien

Begge avlsforskere i Geno

Ofte stilte GS-spørsmål

Hva er elektroniske GS-merker?

Med elektroniske GS-merker tar du ut en øreprøve samtidig som du merker kalven. Du bestiller det elektroniske GS-merket i nettbutikken til MSD Animal Health (tidligere OS ID), der du vanligvis bestiller øremerker. Det ikke-elektroniske merket i det høyre øret blir som før, mens du tar ut en vevsprøve av kalven samtidig som det offisielle elektroniske øremerket (det elektroniske GS-merket) settes i det venstre øret.

Hvilke GS-merker bør jeg velge?

Elektroniske GS-merker gjør det enklere og billigere å rutinemessig GS-teste alle NRF-kvigekalver så fort de er født. Ved bruk av det elektroniske GS-merket er det ikke lenger nødvendig å bestille grønne GS-merker til nyfødte NRF-kvigekalver.

Vi kommer til å beholde muligheten for bestilling av grønne GS-merker for deg som kun ønsker å ta prøve av noen få NRF-hunndyr. Det er også aktuelt å bruke disse hvis du ønsker å genotype eldre dyr. De grønne GS-merkene skal fortsatt benyttes på avlsemner og ved regenotyping.

Bør jeg dele opp nummerserien?

Har du kun NRF i besetningen, så lønner det seg med en egen nummerserie for oksekalver og en egen nummerserie for kvigekalver.

Har du i dag kun én nummerserie kan du bruke opp de du har igjen på oksekalver og bestille elektroniske GS-merker for kvigekalver i en overgangsfase.

Dersom du har en del krysninger og andre raser (andre melkeraser og kjøttferaser) lønner det seg å dele opp nummerserien for å unngå å ta ut prøve av mange dyr du likevel ikke får resultater på. For eksempel bestille 0020-0039 som elektroniske GS-merker som brukes på NRF-kvigekalver og bestille 0040-0069 som vanlig elektroniske øremerker som brukes på krysninger/andre raser. Slik slipper du å ta ut ørevev fra dyr du likevel ikke får resultater på. Da sparer du også den ekstra kostnaden på de elektroniske GS-merkene og det blir også mer oversiktlig hvilke dyr som er hva.

Kan jeg bruke elektroniske GS-merker på oksekalver?

Du kan benytte elektroniske GS-merker på oksekalver som er seminokseemner. Det fører til at du får raskere avklaring fra Geno da dyret raskere blir genotypet, men koster deg 22 kr mer for øremerket. Vi sender uansett ut grønne GS-merker til seminokseemner.

Du blir ikke fakturert for genotyping hvis du sender inn en øreprøve av et avlsemne uavhengig av om det er elektroniske GS-merker eller grønne GS-merker.

Kan jeg bruke samme tang til elektroniske GS-merker som til grønne GS-merker?

Du kan ikke benytte samme tang til begge. Tang som benyttes til elektroniske GS-merker blir lagt ved og fakturert for ved første bestilling. Det er imidlertid viktig at du fortsatt tar vare på tanga som benyttes til grønne GS-merker, da disse merkene fortsatt skal benyttes til avlsemner (embryodonoremne/seminokseemne), samt regenotyping (ny genotyping hvis prøven feiler i analysen to ganger eller er ødelagt).

Hvor mye koster elektroniske GS-merker?

Totalsummen for elektronisk GS-merke og analysedelen blir lavere enn ved bruk av grønne GS-merker. Et elektronisk GS-merker koster 22 kroner mer enn et ordinært elektronisk øremerke, og kjøpes i nettbutikken til MSD Animal Health (OS ID). Geno fakturerer kun for transport, behandling av DNA, analyse og avlsverdiberegning, og dette koster totalt 195 kroner. Dette legges til på seminfakturaen.

Det blir imidlertid en forsinkelse på fakturering av prøver sendt inn via elektroniske GS-merker i startfasen. Årsaken er overgang til nytt fakturasystem hos Geno, som skal være på plass før nyttår. Derfor kan det være den første bestillingen ikke kommer på seminfakturaen før november/desember.

Blir jeg fakturert dersom jeg sender inn elektronisk GS-merke for embryodonoremner?

Nei, du blir ikke fakturert hvis du sender inn elektroniske GS-merker for hverken embryodonoremner eller seminokseemner. Vi jobber også med å få på plass en løsning der produsenter som bruker elektroniske GS-merker til genotyping av kvigekalvene sine, kan reservere seg mot å motta grønne GS-merker for genotyping av embryodonoremner. Innsendte prøver av avlsemner blir ikke fakturert for genotyping, uavhengig av merketype. Denne reservasjonsløsningen er ikke på plass med en gang vi åpner for å benytte elektroniske GS-merker, men den kommer i løpet av høsten.

Jeg er Q-meieriprodusent. Kan jeg sende inn prøve med melkebilen?

Ja, Geno samarbeider også med Q-meieriene om henting av GS-prøver med melkebilen. De hentes inn til Q-meierienes meierier i Gausdal og på Jæren, og hentes derfra av Tine sine melkebiler. Den eneste forskjellen på henting hos Q-produsenter og Tine-produsenter er at Q ikke benytter blå skinne. Prøven må derfor settes fram i melkerommet ved siden av melketanken, godt synlig for sjåføren som skal ha med seg prøvene.

Kan jeg sende inn både elektroniske og grønne GS-merker med melkebilen?

Begge typer kan sendes inn med melkebilen, men denne tjenesten er kun for genotyping av NRF-dyr. Merk at ved innsending av grønne GS-merker skal prøverøret. legges i lynlåsposen med etikett som viser dyrets identitet, deretter skal lynlåsposen legges nedi prøvebeger.

Det er også veldig viktig at den grønne runde etiketten settes på lokket til prøvebegeret. Ellers kommer ikke prøven fram til Biobank.

Hvilke dyr kan jeg sende inn prøve for genotyping av?

Du kan sende inn på dyr som er: NRF-hunndyr etter semin (farkode: «sikker inseminering» eller «ukjent far, men far er seminokse»)

NRF-avlsemner (seminokseemner/embryodonoremner

Dyret må være registrert i Kukontrollen

Hva skjer hvis jeg sender inn prøve av hunndyr som er av annen rase/har gardsoksefar/ukjent far eller oksekalver som ikke er avlsemne?

Hvis du sender inn prøve av disse, blir du fakturert for genotypingen, men du mottar aldri noe resultat for dyret.

Hvis du tar øreprøver av andre raser der det tilbys genotyping, har disse egne instrukser for innsending av prøver. Innsending av GS-prøver via melkebil er per i dag kun for GS-prøver av NRF.

Hvordan vet jeg om ei kvige er et embryoemne?

I Kukontrollen ser du oversikt over dette i egen fane. Denne informasjonen flyttes over til Geno avlsplan i løpet av høsten, og da kommer du til å finne det i bestillings- og statustabellen for genotyping. Her kan du filtrere tabellen så du kun får opp hvilke dyr i besetningen som er avlsemner.

Får jeg raskere svar ved å benytte elektroniske GS-merker?

Ja, du får raskere svar. Med grønne GS-merker må først kalven bli født og innmeldt i Kukontrollen, så få tilsendt utstyr. Med elektroniske GS-merker kan man ta prøve av dyret samtidig som man merker det, og kan derfor sende inn prøven tidligere. Hvis melkebilen kommer på besøk samme dag kan potensielt prøven være på plass hos Biobank innen et døgn. Derfor er det veldig viktig at kalven meldes raskt inn i Kukontrollen. Hvis ikke kalven er innmeldt i Kukontrollen får ikke Biobank registrert prøven. De legger da prøven på vent til de får treff/dyret er innmeldt.

Prøver sendes videre fra Biobank til analyse ukentlig.